Sök
aixFOAM väggförstärkning - en akustisk väggbeklädnad av hög kvalitet

Så här bygger du en akustisk vävuppspänning

Akustisk vävuppspänning för ljudabsorption och förbättring av rumsakustiken blir alltmer populär. Det är inte så konstigt, för väggväven har inte bara blivit ett viktigt dekorativt inredningselement för inredningsarkitekter, utan även för hobbydekoratörer och gör-det-självare. Men vad ligger då bakom denna trend? Vad är fördelarna med en akustisk vävuppspänning och hur kan man bygga en sådan själv?

Den här aixFOAM kunskapsartikeln innehåller viktiga fakta om hur du steg för steg själv kan bygga en egen akustisk vävuppspänning.

1. Vad menas med akustisk vävuppspänning och hur fungerar den?

En akustisk vävuppspänning är en komplett modern inredningslösning som har både akustiska och dekorativa egenskaper. Här spänns ett akustiskt specialmaterial över ljudabsorbenterna så att de försvinner diskret bakom klädseln. Den textilyta som skapas på detta sätt är ett intressant alternativ till tapeter och sticker ut med sin högkvalitativa framtoning. i Vävuppspänningar är särskilt populära på biografer och teatrar, inom catering- och hotellsektorn, men också i vardagsrummet och i hemmabion.

För att spänna akustikväven brukar man använda en underkonstruktion av reglar (alternativt aluminiumprofiler) och speciella spännprofiler. I ramen monteras ljudisolerande mattor. Med hjälp av ett specialverktyg går det lätt att spänna den ljudgenomsläppliga väven över ljudabsorbenterna i klämprofilerna.

Enligt denna princip kan hela väggytor eller bara partiella delar av en vägg eller komponenter, såsom skjutdörrar, isoleras och kläs in effektivt.

2. Vilka fördelar har en akustisk vävuppspänning?

Akustiska vävuppspänningar har många extrafunktioner och en hel del fördelar som inte konventionella tapeter har och som inte bara har med den rent estetiska karaktären att göra.

Effektiv och diskret ljudisolering

Kombinationen av bredbandsabsorbenter inuti vävuppspänningen och den speciella ljudgenomträngliga akustikväven gör att vi får en mycket effektiv ljudisolering. Ljudabsorbenterna minskar efterklang och buller och om väggen är helt täckt förhindrar de att ljudet når angränsande rum. Balanserad rumsakustik bidrar på ett avgörande sätt till välbefinnandet.

Kreativa inslag i inredningen

Akustiska vävuppspänningar är en kreativ komponent i inredningen. Textilytan på de kulörta akustiktygerna garanterar variation på väggarna och imponerar med sin estetiska karaktär. I aixFOAM-butiken kan du välja bland 18 olika färger och skapa harmoniska kompositioner eller lägga till spännande detaljer.

Värmeisolering, inomhusklimat och boendekomfort

Förutom de akustiska och rent dekorativa aspekterna har kompletta vävuppspänningar en annan övertygande egenskap: Ljudabsorbenterna i akustikväggen fungerar som extra värmeisolering och förhindrar att värme strömmar ut outnyttjad genom väggen. Detta gör också att väggens yttemperatur ökar, vilket märkbart ökar trivseln och boendekomforten.

Lätt att montera och sköta

För att montera våra tvättbara aixFOAM akustiktyger över de ljudisolerande mattorna krävs inga förkunskaper. Med hjälp av klämprofilerna och monteringsverktyget går det lätt och smidigt. Med det här systemet går det lika snabbt att ta av och byta akustikväven. Det betyder att man ändra färgen på en vägg utan tidskrävande målning och smutsigt tapetseringsarbete.

3. Förberedelser och allmän information

Innan vi börjar tillverka en akustisk vävuppspänning i punkt 5 följer här några viktiga förberedande råd och tips om hur du planerar en vävuppspänning samt våra rekommendationer när det gäller verktyg och material.

För att resultatet ska bli så bra som möjligt och du ska få en vävuppspänning som håller hög kvalitet bör du tänka på följande innan du påbörjar arbetet:

  • Se till att väggen eller byggelementet som akustikväven ska fästas på är plant, rent och torrt. Annars kan fula ojämnheter eller vattenfläckar synas på vävens yta.
  • Dessutom får vävuppspänningen inte utsättas för varaktig fukt, eftersom ljudabsorbenterna kan absorbera fukten och deformeras med tiden.
  • Om endast vissa områden ska kläs med akustikväv, som i vårt fall, måste de återstående synliga områdena först målas över i en färg som matchar tyget.
  • För att förhindra att akustikväven smutsas ner bör du vänta med att tillverka akustikväggen tills du har slutfört allt arbete som för med sig smuts.

aixFOAM vävuppspänningsprofiler som används för att spänna fast väven med är mycket tåliga och kan apassas till storleken på vävuppspänningen. Profilerna själva är emellertid inte så höga (ca 1,1 cm).

Var därför noga med att höjden på underkonstruktionen, som vi bygger av fyrkantsreglar, tillsammans med profilerna minst motsvarar höjden på ljudabsorbenterna, så att den slutliga textilytan svävar direkt ovanför absorbenterna. Detta innebär att med ljudabsorbenter med en tjocklek på 5 cm måste underkonstruktionen också vara minst 5 cm hög.

4. Koncept, material och verktygsplanering

Innan du börjar tillverka underkonstruktionen kan det vara värt att investera lite tid i att planera vävuppspänningen. Då får du en klar överblick över det material och de verktyg som behövs. Dessutom slipper du få problem med vävuppspänningen och slipper också onödiga kostnader.

För att visa dig vad du bör tänka på när du planerar materialen för din väggspärr har vi skissat på tre olika exempel.

4.1 Variant 1: Hel väggbeklädnad

I vårt första exempel ska vi täcka hela väggytan med väv. För att kunna göra det mäter vi först höjden och bredden på den aktuella väggytan. Höjden (h) är 2,50 m och bredden (b) är 4,00 m.

Med hjälp av dessa två värden kan vi redan nu se hur mycket akustikväv vi kommer att behöva. Akustiktygerna i aixFOAM-butiken – förutom den krämvita färgen - har en minsta löpbredd på 5 m och en banbredd på 3 m. Detta innebär att vi kan spänna hela väggen med en enhet av akustikväven utan att behöva dela upp den i delsegment. Du kan läsa mer om detta i avsnitt 4.2.

För att bestämma hur många reglar och spännprofiler vi behöver till underkonstruktionen måste vi först bestämma väggens räckvidd. I vårt exempel behöver vi 13 m.

4.2 Variant 2: Hel väggbeklädnad med uppdelning i segment

Att dela upp väggen i segment är alltid klokt att göra, eller helt enkelt nödvändigt, om banbredden eller löpbredden på tyget inte är tillräckligt stor för att hela väggytan ska kunna täckas.

För att det ska bli enklare att förstå resonemanget tar vi följande exempel: Om tyget har en banbredd på 1,40 m och om vi återigen utgår från ovan nämnda rumsmått (2,50 m x 4,00 m) är tyget inte tillräckligt brett för att det ska kunna täcka hela väggen.

Delar man däremot upp väggen i tre lika stora segment med vardera 1,33 m bredd och 2,50 m höjd blir banbredden 1,40 m (inklusive några centimeter greppmån), vilket är perfekt för att alla tre segmenten ska kunna täckas. Men tyget bör då vara minst 7,50 m långt (plus några centimeter greppmån) så att du har tillräckligt med tyg för tre paneler.

Om väggytan delas upp i segment måste underkonstruktionen också anpassas på motsvarande sätt så att segmenten också är uppdelade var för sig.

Viktigt att tänka på: Väggprofilerna från AixFOAM hanterar utan problem tygbanor som kommer från två håll. Detta innebär att vi bara behöver en spännprofil på två väggsegment som ligger direkt intill varandra. Profilerna måste dock skäras till exakt så att tyget senare kan klämmas fast i profilen från båda sidor utan avbrott.

För att kunna beräkna behovet av fykantsreglar och profiler exakt måste vi inte bara ta hänsyn till väggens räckvidd utan även till de två vertikala reglarna för segmentuppdelningen. Därför lägger vi till 4 ggr väggens höjd till väggens dubbla bredd. Det betyder att vi behöver 18 m.

4.3 Variant 3: Hel väggbeklädnad med fönster

Med en heltäckande väggbeklädnad med ett urtag (t.ex. för ett fönster) kan vi också beräkna hur många reglar och spännprofiler vi behöver. I detta fall måste vi först bestämma väggens räckvidd igen. Med hjälp av fönstermåtten – vi har här valt ett standardmått på 1,23 m (fönsterbredd) x 1,48 m (fönsterhöjd) – kan vi bestämma fönstets räckvidd.

Här måste vi emellertid komma ihåg att den beräknade räckvidden för fönstret endast är det <inre måttet för vår senare ramkonstruktion. För att bestämma det exakta måttet för underkonstruktionen (yttermått) längs fönstret måste vi nu ta hänsyn till bredden på fyrkantsreglarna som i vårt exempel är 5 cm. Vi lägger alltså till fyrkantsreglarnas fyrdubbla bredd till fönsterräckvidden som vi beräknade tidigare. Vi får slutligen en räckvidd på 5,62 m för underkonstruktionen till vårt fönster.

Om vi adderar båda värdena, dvs. väggens räckvidd och räckvidden för fönstrets underkonstruktion, får vi ett totalt behov av 18,62 m till fyrkantsreglarna och spännprofilerna.

4.4 Material och verktyg – en överblick

När vi har bestämt hur många spännprofiler, fyrkantsreglar och hur mycket tyg vi behöver, ska vi nu ta en titt på alla material och verktyg som du behöver för att tillverka en akustisk vävuppspänning.

Material och verktyg från aixFOAM-butiken:

Monteringsverktyget från AixFOAM är ett nödvändigt specialverktyg som används för att spänna fast akustikväven. Vanliga spackelspadar åstadkommer inte den slutliga spänning av väven som krävs för att få upp väven på profilernas ytterkanter. Följden blir att tyget inte kan sträckas jämnt eller så kan det till och med skadas av den överdrivna kraftansträngningen. För optimalt resultat rekommenderar vi därför särskilt monteringsverktyget från aixFOAM.

Material och verktyg från byggvaruhandeln:

  • Mätverktyg (måttband, tumstock etc.) och märkpenna
  • Fyrkantsreglar till underkonstruktionen
  • Skruvar för att fästa fyrkantsreglarna i väggen med (eventuellt pluggar)
  • Skruvar för att fästa profilerna på fyrkantsreglarna (självborrande plåtskruvar med plan skalle med bricka Ø3,9 x 16mm)
  • Målarrulle för att trycka fast ljudabsorbenterna med på väggen
  • Sax för tillskärning av akustikväven
  • Mattkniv för att klippa ljudabsorbenterna med
  • Skärplatta för att skära till ljudabsorbenterna på samt en metallist som används som linjal för skärverktyget.
  • Skärbeständiga skyddshandskar
  • Batteridriven skruvdragare
  • Såg (geringsåg) för tillskärning av fyrkantsreglarna och spännprofiler till vävuppspänningen

Callcenter från aixFOAM - gratis rådgivning från akustikspecialister
Kkostnadsfri rådgivning. Ring våra aixFOAM akustikexperter

Har du något du undrar över eller behöver du hjälp med att planera och tillverka din akustiska vävuppspänning? Inga problem!

Våra specialister ställer upp med kostnadsfri rådgivning. De hjälper dig att välja material och finns vid din sida under hela genomförandeprocessen.
Kontakta våra experter

5. Start – vi bygger en underkonstruktion

När alla förberedelser är klara kan vi börja bygga underkonstruktionen till vår akustiska vävuppspänning. Vi börjar med att bygga en ram av fyrkansreglar runt väggytan, som helt enkelt skruvas fast på underlaget. Om du har delat upp ytan i flera segment måste dessa ramas in. Detsamma gäller för urtag vid fönster eller dörrar.

Tips: Måla reglarna i en färg som matchar akustikväven innan du skruvar fast dem. På så vis kan du undvika möjliga "färgblänkare" senare.

5.1 Underkonstruktion på synliga ytterelement, fönster och dörrar

Runt dörrar eller fönster ser underkonstruktionen lite annorlunda ut. Av estetiska skäl bör underkonstruktionen också täckas med akustikväv på fyrkantsreglarnas synliga sidor så att de inte längre syns.

Vi börjar därför med att klistra fast en tillräckligt bred remsa av akustikväv med lite lim i det område där underkonstruktionen senare kommer att sitta. Tyget ska placeras så att det skymtar fram på utsidan (den synliga sidan) under reglarna. Fyrkantsreglarna skruvas sedan fast på tygremsan såsom det beskrivs i punkt 5. Tygremsan kommer senare att spännas fast över regeln och spännprofilen och vikas inåt. Den bör därför vara tillräckligt bred plus några centimeters greppmån (2,5 - 5 cm).

Råd till alla perfektionister: Det går givetvis också att täcka alla ytterkanter på profilerna med tyg, men då måste man fästa tygremsor under alla profilerna utmed ytterkanterna.

Nedan kan du se några bilder från vår workshop där vi byggde en aixFOAM hemmabio och där vi också arbetade med en akustisk vävuppspänning.

Hur man sedan går tillväga för att spänna väven på dörrar, fönster och synliga ytterkanter efter att ljudabsorbenterna har satts dit förklarar vi i punkt 8.1.

5.2 Underkonstruktion på byggelement som inte syns

Väggelement såsom strömbrytare, uttag och upphängningar för värmeelement kommer senare att integreras i den uppspända tygväggen och ska därför också förses med en underkonstruktion för höjdkompensering. Därför sitter dosorna till strömabrytarna bakom tygväggen medan locket kan fästas på akustikväven utan tryck. Underkonstruktionen täcks sedan helt av väven och kommer inte att synas. Även här krävs att allt förbereds exakt.

6. Montering av spännprofilerna

I nästa steg skruvas alla aixFOAM spännprofiler fast på underkonstruktionen. Här rekommenderar vi korta skruvar med plan skalle eftersom de vilar bra mot profilen.

Här är det särskilt viktigt att man arbetar noggrant och ser till att profilerna ansluts så tätt som möjligt. Alla stora springor vid övergångarna eller i fogarna mellan spännprofilerna skulle i slutändan komma att skjuta igenom den spända väven. Därför kommer man inte ifrån att man måste geringsågas profilerna i hörnen.

Kom ihåg: Spännprofilerna kan plocka upp tyg från två håll (se punkt 4.2). Därför behöver vi bara en profil mellan två delsegment. Runt fönster- eller dörrurtag bör spännprofilerna geringsågas på samma sätt som i hörnen på stora vävuppspänningen.

Nedan syns några tillämpningsbilder från vår workshop när vi byggde aixFOAM hemmabio.

7. Montering av ljudabsorbenterna

När profilerna har fästs på hela underkonstruktionen limmas aixFOAM ljudabsorbenterna FLAT eller ljudabsorbent FLAT Plus fast på hela väggytan.

För att kunna fästa absorbentpanelerna exakt i segmenten i underkonstruktionen måste de skäras till. För tillskärningen använder vi oss av en vass mattkniv och en metallist. Sedan drar vi kniven utmed metallisten när vi skär till panelerna. Då får vi en rak och snygg skärkant. Som skärunderlag kan man använda ett skärbord eller en enkel träskiva. Den självhäftande beläggningen på baksidan av ljudabsorbenten ska peka nedåt när du skär till panelen, alltså direkt mot skärunderlaget.

Använd skärbeständiga skyddshandskar så att du inte skär dig.

När ljudabsorbenterna har skurits till ska de limmas fast i de Unterkonstruktion en. Vi börjar med att endast dra av övre delen av skyddspapperet på baksidan av ljudabsorbenten. Därefter justerar vi in ljudabsorbenten i väggsegmentet så att den passar in där och trycker fast den fria limytan med händerna. Sedan drar vi långsamt ner skyddspapperet och trycker gradvis hela panelen mot väggen.

Att trycka fast ljudabsorbenten mot väggytan är ett måste för att den ska fixeras permanent – även om den verkar fästa redan. Ett jämnt kontakttryck kan uppnås mycket bra med en vanlig målarrulle.

Vi har dokumenterat alla utförda arbetssteg i workshopen där vi byggde vår aixFOAM hemmabio.

8. Sista steget – akustikväven ska spännas upp

När du har fäst ljudabsorbenterna på väggen kan du redan nu uppleva en kraftfull akustisk effekt, som till och med kommer att bli något bättre när akustikväven spänns, framför allt i diskantområdet. För att väven ska kunna fästas och sträckas pressas den in i profilen med ett monteringsverktyg som ser ut som en spackelspade.

Ju mer du övar kommer du att upptäcka hur viktigt det är att hålla monteringsverktyget med rätt grepp och låta det glida in i profilen i minsta möjliga vinkel, cirka 10 °. Placera monteringsverktyget som på videon nedan och rulla den över den rundade kanten. Så kan du montera tyget utan större ansträngning.

Eftersom uppspänning med "fel" teknik är mycket tröttande ju längre man håller på rekommenderar vi att du övar utan akustikväv några gånger. Då får du en känsla för arbetet och lär dig snabbt hur monteringsverktyget beter sig för att glida in i profilen. Efter detta går det mycket lättare att spänna upp väven samtidigt som risken för att akustikväven oavsiktligt ska komma till skada under uppspänningen inte är så stor längre.

Vi börjar med att klippa till akustikväven med extra greppmån (minst 2,5 cm, men helst 5 cm på varje sida) och så att det passar till måtten för den aktuella väggytan.

Sedan justerar vi in väven i profilerna och fäster den i mitten genom att vi pressar in den i profilen med monteringsverktyget. Här arbetar vi korsvis. Vi börjar alltså längst upp (1), fortsätter längst ner (2), sedan tar vi vänster (3) sida och sedan höger (4) sida.

I nästa steg fästes tyget i hörnen, också här i kors. Vi börjar i hörnet längst upp till höger (5) och fortsätter sedan att spänna väven längst ner (6) samt i hörnet längst upp till vänster (7). Allra sist spänns väven längst ner i höger hörne (8).

Till sist sträcks mellanrum växelvis i kors. Vi börjar överst (9), fortsätter längst ner (10) och sedan till vänster (11) för att avsluta på höger sida (12).

När du spänner väven slutgiltigt är det mycket möjligt att du måste lossa den något och spänna den igen så att den sitter ovanför ljudabsorbenterna utan att det bildas några veck.

Vi har dokumenterat detta arbetssteg även i vår hemmabio-workshop.

När tyget har spänts fast ska det skäras av försiktigt i kanten med en vass sax så att en cirka 5 mm – 10 mm lång tygremsa kvarstår. Här måste vi vara särskilt försiktiga så att vi inte skadar den spända ytan.

Den återstående tygremsan pressas nu in i profillisten med med hjälp av monteringsverktyget och försvinner där.

När tyget har spänts fast helt och hållet ser vävuppspänningen ut på följande sätt enligt exempel 1 och 3 (punkt 4.1 och 4.2) som vi hade i början:

8.1 Akustikväv på dörrar, fönster och synliga ytterkanter

Som redan beskrivits i avsnitt 4.2 finns det ställen (fönster, dörrar, synliga ytterkanter) där det av estetiska skäl inte skadar att även klä in underkonstruktionen – men det är naturligtvis en fråga om tycke och smak.

Under förberedelserna till det här projektet limmade vi fast en remsa akustikväv under reglarna och fäste det hela på underkonstruktionen (se punkt 5.1).

När vi skruvat fast spännprofilerna på underkonstruktionen och satt dit ljudabsorbenterna, viker vi nu väven utifrån och in över underkonstruktionen och profilen och trycker in den som vanligt i profilen med monteringsverktyget.

Därefter kan ytan täckas med väv enligt beskrivningen i föregående punkt.

Vårt exempel 3, dvs. vävuppspänning med urtag för fönster, kan beskrivas med följande skiss:

Nedan hittar du några exempel på akustikväv på synliga ytterkanter, dörrar, fönster och på vävuppspänningsprofilerna i vår aixFOAM hemmabio.

9. Nu är det din tur. Börja bygga din egna akustiska vävuppspänning med aixFOAM

Allt material till vävuppspänningen hittar du naturligtvis i aixFOAM- butiken. Gå på upptäcksfärd i vårt stora urval av ljudabsorbenter, akustikväv och tillbehör för hemmabiobehov. Våra specialister hjälper dig med kostnadsfri rådgivning när du ska planerar din vävuppspänning.

Klicka här för att gå till toppen av inlägget!
Faktaruta

Akustiska väggbeklädnader är populära inte bara som ett intressant anslag i modern inredning utan också på grund av den utmärkta ljudisoleringen.

I den här artikeln kommer du att lära dig allt om fördelarna med akustiska vävuppspänningar, hur du förbereder dig på bästa tänkbara sätt, om materialplaneringen och om hur du steg för steg förverkligar projektet. Låt dig inspireras! Bygg din första akustiska vävuppspänning helt på egen hand.

Behöver du hjälp?
Kontakt för frågor

Ring eller mejla till oss. Med kostnadsfri rådgivning hjälper vi dig att hitta rätt lösning på dina akustikproblem.

+49 2403 / 83830 - 22
Måndag - fredag
kl. 08:00 - 17:00

sales@aixfoam.se
Dagligen kl. 00.00 – 24.00

aixFOAM Butik

Besök vår aixFOAM-butik och hitta din lämpliga ljudisolering: mindre buller och bättre akustik med ljudabsorbenter direkt från tillverkaren.

Hitta ljudisolering
Callcenter user-circle logout