Sök
aixFOAM ljudisolering i musikrum

Ljudisolering i musikrummet

En stor musikanläggning och ett rum som på ett perfekt sätt låter ljudet från faavoritlåtarna komma till sin rätt. Det är varje musikälskares dröm. Men musiker är också medvetna om behovet av ett lämpligt utrymme för att kunna gå loss ordentligt på strängar och tangenter – utan att grannarna blir sura. När man inreder ett musikrum är det vanligtvis två frågor man bör ställa sig:

  • Hur får jag fram det perfekta ljudet utan oönskat efterklan eller överdrivet bastungt ljud?
  • Hur kan jag på ett tillförlitligt sätt ljudisolera rummet för att slippa buller i intilliggande rum?

Som de erfarna experter vi är på akustikelement av skumplast vet vi på aixFOAM vet vad som är viktigt när det gäller ljudisolering och ljudabsorption i ett musikrum. Därför har vi sammanställt lite fakta om detta här nedan.

Ljudabsorption för bättre klang

Låt oss först titta på hur akustiken och klangen kan förbättras i rummet. Det grundläggande problemet med ljudkvaliteten är att ljudet återspeglas från väggarnas släta ytor. Ljudvågorna kan då överlagras i rummet och skapa en förvanskad klangbild. För att minska efterklangstiden och reducera efterklangen måste man dämpa ljudet i musikrummet. Då absorberas ljudet eller endast vissa (störande) frekvensområden delvis. Detta bidrar till en förbättring av rumsakustiken.

Skumplast - stark mot efterklang och buller

För ljudabsorption rekommenderas akustikelement i specialskum. På grund av den porösa ytan har akustikskum utmärkta egenskaper när det gäller att förbättra ljudet på ett riktat sätt. På grund av de speciella krav som ställs på ljudabsorbenter i musikrum kan det vara bra att kombinera olika typer av absorbenter. Med den vanligaste kombinationen av basabsorbenter (t.ex. aixFOAM BASSIC) och bredbandabsorbenter (t.ex. aixFOAM FELT och aixFOAM ROWS) kan man skapa utmärkt akustik. I detta fall bör man tänka på att ju mer ljud som ska dämpas, desto störra yta bör man klä med akustikelement av skumplats.

Akustiskt skum med pyramidformad yta
Akustiskskum med pyramidprofil

Akustikskum med pyramidprofil och stabil bas

Oslagbart bra mot ljud. Upptäck GIZA - ett av de mest populära akustikskummen från aixFOAM - för ljudisolering i musikrummet, hi-fi-rummet eller i hemmabion.
Till produkten

För att uppnå en effektiv avkortning av efterklangen bör 20 % - 30 % av väggytorna, dvs summan av alla släta vägg-, tak- och golvytor, vara klädda med ljudabsorbenter. Tjockleken på det material man valt spelar också en avgörande roll. Ju tjockare akustikskummet är, desto mer ljud kan absorberas. För att uppnå högsta möjliga effekt rekommenderas att materialet inte är tunnare än 60 millimeter.

Klang möter design

Ljudabsorbenter av akustikskum förstärker inte bara musikrummet akustiskt, utan också visuellt, eftersom de vanligtvis är installerade i rummet på synlig plats. Skumplast är lätt att bearbeta som råmaterial och kan därför få profilerad yta. På så sätt skapas intressanta strukturer som exempelvis akustikelement med pyramid- eller trekantsprofil och den välkända noppskumplasten. Dessa profilerade akustikskum ger rummet en imponerande touch, särskilt när de kombineras.

Variation i designen kan uppnås genom att arrangemanget ändras mellan ljus och mörk eller med paneler i olika färger. Detta gör att den karga karaktären av en replokal ofta fösvinner och istället får du ett optiskt tilltalande musikrum. Våra aixFOAM ljudabsorbenter finns därför i olika färger. Man kan också påverka atmosfären i musikrummet beroende på hur man installerar och arrangerar ljudabsorbenterna. Om du monterar skumplastelementen med en skuggfog, dvs. med ett litet avstånd mellan panelerna, och koordinerar dem med väggfärgen bakom, kan du skapa otroliga rumsupplevelser.

Våra hängkassetter upFRAME av anodiserad aluminium är ett populärt komplement till aixFOAM-ljuddämpare. Dessa är utformade för horisontell, vertikal och svävande installation och är mycket mer än bara en visuell förfining. I kombination med speciella vibrationspluggar (GoodVibes) eller xaixFOAM hängsystem har de en positiv effekt som resonatorer (vibrerande kroppar) och kan dessutom öka akustikpanelernasabsorptionsgrad.

Om absorbenterna inte ska synas rekommenderas att klä väggen med akustisk väggväv. Våra akustiktyger, som är enfärgade och vävda i tuskaft, skiljer sig knappast med blotta ögat åt från tradtionella tapeter. De spänns över ljudabsorbenterna med en träram och smälter smidigt in i miljön. På detta sätt bidrar de tillatt skapa en hemtrevlig rumsatmosfär.

Ljudisolering av musikrummet mot utsidan

Åtgärder för ljudisolering i själva musikrummet har ringa effekt på ljudisoleringen utåt. För att säkerställa effektiv ljudisolering utåt måste målinriktade åtgärder vidtas för att minska buller.

Till skillnad från ljuddämpning är ljudisolering en mycket mer komplex åtgärd att genomföra. Poblemet här är de låga basfrekvenserna. Dessa är svåra att isolera jämfört med höga toner. Alla har vi någon gång hört bastonerna brumma från grannens lägenhet.

Så här uppnår man effektiv ljudisolering

Om musikrummet fortfarande ska isoleras, rekommenderar vi att du klär in rummet fullständigt, som i ett rum-i-rum-koncept. Man sätter då upp mellanväggar framför rummets väggar i form av en bärande konstruktion som man exempelvis klär med gipsskivor. Mellanrummet fylls med ´kompositskum (t.ex. aixFOAM HEAVY Duty). Denna konstruktion frikopplar ljudet tillräckligt mycket och förhindrar att (stom)ljud överförs till väggarna i huset. På detta sätt undviker man ljudbroar och bulleröverföing till angränsande rum.

Konstruktionsåtgärder för ljudisolering är jämförelsevis svåra att genomföra och särskilt krävande om man ska installera en takkonstruktion med pluggar. Var särskilt noga med att du arbetar på ett säkert sätt eller tillkalla experthjälp om du är osäker.

Ljudabsorbenter för förbättrad akustik i hemmabios, hi-fi-studior eller musikrum
Optimal klang för hemmet

Ljudabsorbenter från aixFOAM förbättrar akustiken och bjuder på äkta glädje för öronen i hemmabion, i hifi-studion eller musikrummet.

Här hittar du ljudisolering, speciellutformad för hemmabion, musik- eller hi-fi-rummet. Här har vi också samlat bilder från våra kunder som inspirationskälla. aixFOAM ljudabsorbenter förbättrar rumsakustiken och garanterar en klar klang utan fladderekon, dån eller brummande.
Hitta rätt ljudskydd

Akustikexperterna vid din sida

När det är dags att välja lämpliga material – efter dina behov – för ljudabsorption eller ljudisolering av ditt musikrum hjälper vi dig i vår aixFOAM-butik eller med gratis rådgivning på vår servicehotline. Dessutom hjälper vi dig vid behov att hitta rätt produkt enligt brandskyddsbestämmelserna för ditt byggprojekt. Skaffe dig därför information redan i förväg om brandskyddsbestämmelserna för ditt byggprojekt, om så skulle behövas. Med våra högkvalitativa akustikskum kan du snart njuta av det bästa ljudet i ditt eget hem – och det på ett mycket grannvänligt sätt.

Behöver du hjälp?
Kontakt för frågor

Ring eller mejla till oss. Med kostnadsfri rådgivning hjälper vi dig att hitta rätt lösning på dina akustikproblem.

+49 2403 / 83830 - 22
Måndag - fredag
kl. 08:00 - 17:00

sales@aixfoam.se
Dagligen kl. 00.00 – 24.00

aixFOAM Butik

Besök vår aixFOAM-butik och hitta din lämpliga ljudisolering: mindre buller och bättre akustik med ljudabsorbenter direkt från tillverkaren.

Hitta ljudisolering
Callcenter user-circle logout