Sök
aixFOAM  Akustiknoppskum - Med noppor mot buller

Akustikskum - flexibelt och effektivt vid ljudisolering

Det finns olika sätt att förändra akustiken i ett rum efter egna önskemål eller för att isolera störande ljudkällor. Det vanligaste materialet är akustikskum som inte kan jämföras med konventionell skumplast. Högeffektivt akustikskum tillverkas i komplexa tillverkningsprocesser och består av skum med olika stora porer. Det kännetecknas av att det är lika enkelt att hantera som det är effektivt. Akustikskum är idealiskt för ljudisolering, ljuddämpning och som ljudskydd. Ytan på akustikskumplattor kan profileras så att ljudets egenskaper påverkas. En pyramidprofil och en nopprofil skiljer sig till exempel inte bara åt visuellt utan även akustiskt. Det gör att skumplast är otroligt flexibelt och intresssant som råmaterial. Akustikskum I olika färger är också intressanta inredningsdetaljer som höjer stämningen i rummet.

Hur fungerar akustikskum?

På grund av den speciella öppna porstrukturen hos akustikskum reduceras eller bromsas vibrationerna i luftpartiklarna pup, alltså ljudet. Resultatet blir att ljudet eller endast vissa frekvensområden absorberas. Det här är särskilt intressant när det gäller ljuddämpande åtgärder för att förbättra rumsakustiken, till exempel i en aula eller i konserthus. Vid ljudabsorption med porösa material omvandlas ljudenergin till värmeenergi, något som dock inte märks. Omvandlingen sker genom friktion när de vibrerande luftpartiklarna tränger in i porerna på akustikskummet och förflyttar sig där. Ju öppnare och djupare porerna i akustikskummet har, desto effektivare kan friktionsprocessen bli och därmed även ljudabsorptionen. Med hjälp av bullerskyddselement av akustikskum kan man reducera ljudnivån i rummet avsevärt och minska bullret.

Olika typer av akustikskum

Akustikskum kan generellt sett delas in i tre kategorier. Man skiljer mellan akustikskum av polyeter och polyester och härdat akustikskum. Vi har sammanfattat egenskaperna för de olika typerna i en separat artikel (polyeter-, polyesterskum och härdat akustikskum). Om du har frågor om applikationerna för akustikskum hjälper vi dig kostnadsfritt i vår aixFOAM-butik eller via vår kundhotell.

Hur känner man igen högkvalitativt akustikskum?

Som regel gäller att alla porösa material absorberar ljud. En avgörande fördel med kvalitetsvaror som aixFOAM akustikskum är att man kan planera ljudisoleringen eller ljuddämpningen exakt. Det beror på att de specialframtagna produkterna har en speciell materialstruktur som absorberar ljudet och kan reproduceras. Med konventionella skumplaster eller andra porösa material blir detta en chansning.

Akustikskum och brandskydd

Som byggnadsmaterial har akustikskum av hög kvalitet även goda brandskyddsegenskaper och garanterar, inte minst vid renovering av byggnader, erforderlig säkerhet i nödsituationer. Många av våra aixFOAM-produkter är inte bara flamhämmande, utan uppfyller även brandskyddskraven i klass B1 i tyska DIN4102 – en av de viktigaste standarderna för brandskydd inom byggsektorn. De är därför brandsäkra.

Vår rekommendation för rätt brandskyddslösning: Skaffa dig information om brandskyddskraven för ditt byggprojekt och fråga våra experter. Vi hjälper till att välja rätt material.

Akustikskum och densitet

Det är inte nödvändigt att känna till densiteten för akustikskum. Det kan till och med missförstås. Högre densitet betyder inte nödvändigtvis att ljudvågorna absorberas bättre. Det är alltså inte viktigt för en effektiv ljudisolering. En skumpanel av hög kvalitet av härdplast har exempelvis en mycket låg densitet, medan den akustiska effekten däremot är otroligt hög. Därför anger vi ljudabsorptionskoefficienten istället för våra akustikskum och inte densiteteten.

Smidig bearbetning och enkel montering

Förstklassiga akustikskum är ett överlägset material särskilt vad gäller den vidare bearbetningen. De kan bearbetas med vanligt förekommande standardverktyg, t.ex. vassa elektriska köksknivar, mattknivar eller med bandsåg. Det gör att våra aixFOAM ljudabsorbenter är mycket praktiska när det kommer till användningen.

För att få raka skärkanter bör man av säkerhetsskäl lägga en läkt eller en bit kantat virke direkt på skumpanelen och sedan skära försiktigt längs den. För att slippa otrevliga överraskningar är det bäst att kontrollera i förväg på en bit akustikskum om skärverktyget du valt verkligen är lämpligt för ändamålet.

Många av våra aixFOAM akustikmattor finns i självhäftande form för enkel installation. Skummaterialen fungerar även utmärkt som en fristående lösning, t.ex. i en praktisk uppsättning med högkvalitativa akustikramar, väggkassetter och speciella monteringstillbehör. Vid mätning av absorptionskoefficienten uppnår de mycket goda värden och höjer det visuella intrycket av rummet.

Akustikskum direkt från tillverkaren

På aixFOAM har vi 60 års erfarenhet av tillverkning och förädling av högkvalitativt akustikskum. Vi är därför en naturlig samarbetspartner när det gäller ljudisolering och ljudisolering. I vårt skumplastlager hittar du en mänge olika alternativ vad gäller moderna, trendiga färger och ovanliga former. Vi erbjuder optimala lösningar för alla tillämpningar inom teknisk akustik och rumsakustik – oavsett om det gäller akustikelement med profil, som exempelvis pyramidskum eller noppskum, absorbenter med textilyta, bredbandsabsorbenter, isolermattor eller speciella taksegel.

Faktaruta

Vad är det som gör att akustikskum är så effektivt som ljudisolering?

Speciell porstruktur

Akustikskum har en speciell porstruktur som fångar upp och absorberar ljudvågor. Akustikskum av hög kvalitet, såsom aixFOAM-produkterna, tillverkas i komplexa tillverkningsprocesser och kännetecknas av att de är mycket smidiga att bearbeta och hantera. Du kan därför på ett målinriktat sätt planera hur du vill förbättra rumsakustiken och isolera eller dämpa störande ljud.

Kontinuerlig produktutveckling och hög kvalitetsstandard

Våra produkter testas i samarbete med tekniska högskolan RWTH Aachen och optimeras kontinuerligt. Vi lägger ner enormt mycket tid och arbete på produktutveckling eftersom vi vet att det är endast så man uppnår bästa resultat. Eftersom ljudabsorbenterna vanligtvis syns i rummet och därför också har en visuell effekt utöver den akustiska, lägger vi stor vikt vid förstklassig bearbetning. Jämfört med andra konventionella skumplaster har aixFOAM akustikskum optimerats mot missfärgning eller är till och med helt UV-beständigt.

Behöver du hjälp?
Kontakt för frågor

Ring eller mejla till oss. Med kostnadsfri rådgivning hjälper vi dig att hitta rätt lösning på dina akustikproblem.

+49 2403 / 83830 - 22
Måndag - fredag
kl. 08:00 - 17:00

sales@aixfoam.se
Dagligen kl. 00.00 – 24.00

aixFOAM Butik

Besök vår aixFOAM-butik och hitta din lämpliga ljudisolering: mindre buller och bättre akustik med ljudabsorbenter direkt från tillverkaren.

Hitta ljudisolering
Callcenter user-circle logout