Sök
aixFOAM home cinema - akustikset för hemmabiofans

Workshop: Steg för steg till din egen hemmabio

Det är varje filmälskares dröm. Att ha en egen biograf hemma! Därför har vi på aixFOAM tagit oss an utmaningen och bjuder in dig att snegla över axlarna på oss när vi bygger en hemmabio i den här artikeln.

Vi börjar med att välja och planera ett lämpligt rum och fortsätter med valet och monteringen av lämpliga akustikelement och avslutar med en rundtur i en förstklassig oas för bioälskare – i denna workshop förklarar vi allt steg för steg.

Men först en liten anmärkning: I den här artkeln har vi helt medvetet utelämnat temat ”hemmabioteknik”, alltså hur man väljer hifi-anläggning och projektorteknik. Om du är intresserad av det hittar du omfattande information och professionella råd om detta på andra ställen på Internet. I fackhandeln hittar du också passande komponenter till din hemmabio. Ggenerellt sett kan naturligtvis all hårdvara kombineras med våra konstruktioner och aixFOAM akustikelement.

1. Välja rum till hemmabion

Innan du börjar planera för en hemmabio är det viktigt att välja lämpligt rum i det befintliga huset eller diskutera med en arkitekt om hur stort rummet ska vara om du tänker bygga en hemmabio i ett separat hus. Då skapar du den bästa förutsättningen för att inreda hemmabion exakt efter dina önskemål och idéer. Till vår aixFOAM hemmabio valde vi ett oanvänt rum i husets källare. Rummet är 4,75 m brett, 6,50 m långt och 2,40 m högt.

1.1 Kriterierna för valet av lämpligt rum

Valet av lämpligt rum till hemmabion påverkas av en rad faktorer, som du definitivt bör tänka på och ta med i beräkningen när du planerar hemmabion. Annars kan du stöta på problem senare under byggfasen som kan vara till nackdel för det fortsatta arbetet med biografprojektet eller i värsta fall gör att det misslyckas. Därför bör du tänka på följande när du väljer ett lämpligt rum:

Mörkläggning av fönster och dörrar

Om det finns fönster eller dörrar med glasinsatser i rummet bör du fundera på om du kan mörklägga dem permanent eller åtminstone när du använder hemmabion. Vårt rum har inga fönster, bara en ytterdörr som senare kan mörkläggas med ett draperi eller en skjutdörr.

Värme och ventilation

För en mysig hemmabioatmosfär bör rummet ha ett värmesystem, oavsett om det är ett klassiskt väggvärmesystem eller golvvärme. Tillräcklig ventilation i rummet är också nödvändigt, särskilt när flera personer ska vistas där. Fönster och dörrar kan naturligtvis användas för detta, men också ett separat ventilationssystem med ventilationskanal. Detta är vanligtvis mer komplicerat och måste övervägas noggrant. Ett ventilationssystem i aixFOAM hemmabio ska ge fullgod ventilation och väggvärme regelbundet för mysiga biokvällar. Dessutom kan den befintliga ytterdörren användas för ventilation.

El och belysning

Elanslutning krävs naturligtvis för att kunna förse tekniska komponenter som högtalare och projektorer med el. Ett lämpligt belysningssystem bör dessutom säkerställa rätt bioatmosfär. Förutom klassiska vägg- och taklampor finns det idag även ett brett utbud av effektbelysning på marknaden. Du bör också planera hur kablarna ska dras, exempelvis i kabelkanaler. Viktigt att tänka på är också att komponenterna inte överbelastar strömkretsen under drift. Det kan vara bra att rådfråga en elektriker och vid behov använda flera kretsar för att få en jämnare fördelning av belastningen. I vår hemmabio kan strömförsörjningen och belysningen installeras i väggar och tak.

Rumsmått

Rummets mått kan också ha stark inverkan på ljudet i hemmabion. Vissa rumsmått gynnar akustiska störningar som de så kallade rumslägena. (room modes) Resultatet av detta blir att vissa frekvenser i lågfrekvensområdet i rummet praktiskt taget utraderas, medan andra förstärks på ett obehagligt sätt. Man får då ett luddigt ljud. Även om rumslägena kan behandlas med akustiska åtgärder i efterhand bör du helst se till att ingen sida i rummet är en multipel av en annan. Kvadratiska rum är också akustiskt sett extra problematiska. I vår aixFOAM hemmabio är förhållandet mellan rumshöjd och rumsbredd inte nödvändigtvis idealiskt vad gäller de här kraven. Eftersom taket delvis kommer att sänkas och rummet optimeras akustiskt är inte detta något problem.

Angränsande rum och grannarna

När du ska välja rum till din hemmabio bör du också tänka på övriga familjemedlemmar och grannarna. Rum som ligger centralt i lägenheten eller i villan är vanligtvis mer kostsamma att bygga om, eftersom du måste se till att få fullgod ljudisolering här. Därför valde vi ett rum i källaren. Våra aixFOAM akustikelement sörjer för fullgod isolering när hemmabion är färdig.

2. Rumsplaneringen - receptet på en drömbio

När du har bestämt dig för vilket rum du vill göra om till hemmabiograf är dags att börja planera projektet. Vi rekommenderar att du gör en planritning över hemmabion – desto mer detaljerad, desto bättre. Planritningen bör ta hänsyn till följande aspekter:

  • Definition av projektionsriktningen
  • Antalet sittplatser och deras placering
  • Högtalarnas placering
  • Ljudabsorbenternas placering
  • Filmprojektorns placering
  • HIFI-anläggningens placering
  • Belysningsschema

Planritningen ska vara vägledande för hela projektet. Den utgör också ett praktiskt diskussionsunderlag för alla hantverkare som är inblandade – och slutligen är den naturligtvis också ett riktmärke för hur projektet ska genomföras. Ta god tid på dig när du gör planritningen, så att du verkligen får den hemmabio du alltid drömt om. Erfarenheten har visat att det kan vara klokt att skissa på flera lösningar innan man fastlägger den slutgiltiga planlösningen. Det är inte ovanligt att man får nya idéer under tiden om hur man vill utforma eller inreda rummet. Ett sådant projekt brukar ta form och växa inte minst genom diskussioner med experter eller erfarenhetsutbyte med andra hemmabioentusiaster.

2.1 Rumsakustik – en förutsättning för maximal lyssnarglädje

Det är inte bara tekniken som kommer att påverkar bioupplevelsen, utan också ljudabsorbenter av hög kvalitet. För akustiken i hemmabion gäller följande: Endast ett reflektionsfritt eller reflektionssnålt rum erbjuder perfekt ljudupplevelse. När allt kommer omkring vill du ju bara njuta av direktljudet från din (förmodligen mycket påkostade) ljudanläggning och inte behöva irriteras av störande ekon och reflektioner.

Vi råder därför på det bestämdaste att inte försumma rumsakustiken i hemmabioprojektet, utan betrakta den på samma sätt som när du väljer elektroniken. På det viset kan du skapa en imponerande bioupplevelse med en hanterbar investering.

Under planeringen av vår aixFOAM hemmabio gjordes många olika planritningar, som varierade beroende på var de tekniska komponenterna och ljudabsorbenterna skulle placeras. Ljudabsorbenternas placering på reflektionspunkterna bestämde vi genom att rita dit dem på planritningarna.

Installation av ljudabsorbenter i vardagsrummet
Var ska jag placera ljudabsorbenterna?

Hitta det perfekta läget för dina ljudabsorbenter.

I vår aixFOAM kunskapsartikel får du veta hur du enkelt och smidigt hittar den optimala platsen för dina ljudabsorbenter och vad du bör tänka på i samband med detta. Här presenterar vi spegelmetoden, ritningsmetoden och snörmetoden.
Till artikeln

2.2 Variant 1: Självhäftande ljudabsorbenter på väggar och i tak

Basvarianten av vår hemmabio visar självhäftande ljudabsorbenter på väggarna och i taket – på planlösningen i svart på sidorna och i taket orange.

Högtalarna och högtalarboxarna är lilamarkerade, bioduken är grön. I det här fallet kan filmprojektorn fästas i taket och kablarna dras i väggarna eller i kabelkanaler. Det finns många förslag på belysning, t.ex. dimbara takstrålkastare. Därför kan det vara praktiskt att sänka taket så att strålkastare och kablar kan installeras där.

Hemmabioägare brukar särskilt uppskatta vår klassiska ljudabsorbent SH001 och den kvadratiska ljudabsorbenten SH004. Med den praktiska självhäftande beläggningen är det hur enkelt som helst att montera ljudabsorbenterna från aixFOAM för permanent bruk

2.3 Variant 2: Ljudabsorbenter i monteringskassetter

Ett annat alternativ är att montera ljudabsorbenter i anodiserade aluminiumkassetter. Dessa kan antingen fästas i taket med ett hängsystem eller direkt på väggen. För väggmontering finns det också speciella svängningspluggar som förbättrar ljudabsorbentens akustiska effekt genom att de förhindrar överföringen av stomljud till väggen och låter absorbenten även träffas av ljudet bakifrån.

Båda fästena är mycket eleganta och väldigt praktiska. Ljudabsorbenterna kan lätt tas bort eller monteras ihop igen utan att ytan eller akustiskelementen skadas.

För hemmabiografer rekommenderar vi särskilt våra ljudabsorbenter SH003 med pyramidprofil eller våra ljudabsorbenter SH006 med elegant filtyta.

2.4 Variant 3: Enkel akustisk vävuppspänning

Ett särskilt elegant alternativ för optimal akustik och speciellt autentisk filmatmosfär är en akustisk vävuppspänning. Vad betyder det exakt?

När det gäller en vävuppspänning som ska täcka en större yta limmas först plana ljudabsorbenter såsom SH001 fast på väggen. Ljudabsorbenterna täcks sedan med en speciell akustikväv så att man får en vägg till med en jämn textilyta.

Väven spänns fast på en underkonstruktion av fyrkantsreglar och speciella spännprofiler. Underkonstruktionen delar upp väggen i regelbundna segment, vars storlek rättar sig efter bredden på akustikväven. Om tyget har t.ex. en bredd på 1,40 m bör segmenten inte vara större än 1,25 m - 1,30 m.

I vår hemmabiograf kan vävuppdelningen se ut som på följande planritning:

Eftersom vi till slut bestämde oss för en utökad form av akustisk väggväv förklarar vi i punkt 4-7 i vår workshop för hemmabiografer hur man exakt går tillväga för att skapa en sådan akustikväv.

2.5 Variant 4: Akustisk väggväv med inbyggt ljud- och belysningssystem

I den slutliga versionen av vår hemmabio aixFOAM spänner vi inte bara väggen eller de plana ljudabsorbenterna med akustikväv, utan bygger också separata, asymmetriska väggfack där belysning, högtalare och nödvändiga ledningar är inrymda.

De främre högtalarna och den i mitten är inrymda i en separat låda under bikoduken, som i sin tur också är integrerad i akustikväven.

Projektorn får sitt eget torn mitt i rummet. Tornet fungerar också som utrymme för tekniken och ventilationssystemets utgång.

Den bakre delen av taket i hemmabion är nedsänkt, dels för att skapa utrymme för kablar, ventilation och dimbara takstrålkastare och dels för att optimera rummets dimensioner när det gäller de rumslägen som nämns i punkt 1.

Under filmvisningen i framtiden kommer ytterdörren med glasinsats att döljas automatiskt med en skjutdörr, som försvinner in i väggen när den öppnas. Skjutdörrens drivenhet kommer att fösvinna in under det nedsänkta taket.

3. Gipsskivekonstruktion - arbetet börjar ta fart

När vi nu har slutfört planeringen och bestämt vår slutglitiga planritning (se punkt 2.5) kan vi äntligen börja bygga om rummet. Nedan har vi dokumenterat alla arbetssteg.

Eftersom vi har valt en asymmetrisk lådformad väggutformning med integrerad LED-belysning på sidoväggarna för vårt projekt, startar vi med gipsskivekonstruktionen. Redan här använder vi oss av aluminiumprofiler (UW/CW) och gipsskivor för att skapa stora fack för ljuddämpare och LED-belysning.

I projektionsväggens nedre område uppstår ett utrymme där de främre högtalarna och subwooferhögtalarna kommer att installeras. I slutändan kommer hela högtalarmodulen också att kläs in med aixFOAM akustikväv och våra spännprofiler. I den övre delen av projektionsväggen kommer det att bli en annan låda som ska innehålla både drivenheten för bioridån och den dimbara belysningen till ridån. När allt är färdigt kommer ingen teknik att vara synlig i den färdiga biografen. Med hjälp av belysningseffekter kommer man endast att kunna se akustiskt högeffektiva väggelement och naturligtvis den klassiska bioridån.

I den bakre delen av biorummet, dvs. i entréområdet kommer taket att sänkas. Här blir det då plats för dimbara takstrålkastare och ventilationsrören för kontrollerad rumsventilation, hela nätverkskablaget från hemservern till biografen, elförsörjningen och sist men inte minst för högtalarkablarna till det omfattande surroundsystemet.

I mitten framför det nedsänkta taket står en pelare (tekniktorn) som ska hysa hi-fi-tekniken. Här längst upp kommer även filmprojektorn att få plats. Hålet för linsen kommer senare att placeras direkt under öppningen för rumsventilationen

Till höger och vänster om bakväggen i biorummet kommer det att stå var sin pelare som ska dölja de bakre högtalarna.

Ytterdörren döljs med ett rörligt ljudskyddselement när filmen börjar. Skjutdörrens motor är också installerad i det nedsänkta taket. När filmen är slut försvinner skjutdörren automatiskt in i väggen på sidan.

4. Tillverkning av underkonstruktionen för väggväven

Om endast vissa områden ska täckas med akustikväv, som i vårt fall, då måste de återstående synliga områdena först målas över i en färg som matchar det valda tyget. Vi valde en ljusgrå nyans.

Innan vävuppspäningens underkonstruktion uppförs måste alla målningsarbeten i rummet vara slutförda. Tänk på att akustikväv är ett kvalitetsmaterial som inte bör monteras förrän allt arbete som medför nedsmutsning har slutförts.

Nu kan vi börja bygga underkonstruktionen. Den tillverkas vanligtvis av fyrkantsreglar eller alternativt av aluminiumprofiler.

Observera att höjden på läkterna i underkonstruktionen alltid måste vara minst lika höga som de ljudabsorbenter som ska användas så att den slutliga textilytan kan sväva direkt utanpå ljudabsorbenterna. Detta innebär att med våra plana ljudabsorbenter med en tjocklek på 5 cm måste underkonstruktionen också vara minst 5 cm hög.

Enligt uppdelningen i vår planritning (2.4) ska vi nu bygga ramkonstruktioner längs kanterna på de enskilda segmenten och väggfacken som ska täckas med tyg. Reglarna har vi redan målat i förväg i den grå väggfärgen som matchar akustikväven. På så vis undviker vi onödiga färgkontraster senare.

4.1 Underkonstruktion runt fönster, dörrar och synliga ytterkanter

Runt dörrar eller fönster ser underkonstruktionen lite annorlunda ut. Av visuella skäl kläs underkonstruktionen också med akustikväv på reglarnas synliga sidor.

Vi börjar därför med att klistra fast en tillräckligt bred remsa akustikväv med lite lim i det område där underkonstruktionen senare kommer att sitta. Tyget ska placeras så att det skymtar fram på utsidan (den synliga sidan) under reglarna. Fyrkantsreglarna skruvas sedan fast på tygremsan som vanligt. Tygremsan kommer senare att spännas fast över regeln och spännprofilen och vikas inåt. Den bör därför vara tillräckligt bred plus några centimeters greppmån.

Råd till alla perfektionister: Det går givetvis också att täcka alla ytterkanter på profilerna med tyg, men då måste man fästa tygremsor under alla profilerna utmed ytterkanterna.

Hur man sedan går tillväga för att spänna väven på dörrar, fönster och synliga ytterkanter efter att ljudabsorbenterna har satts dit förklarar vi i punkt 7.1.

4.2 Att bygga en underkonstruktion för osynliga komponenter

Väggelement såsom strömbrytare, uttag och upphängningar för värmeelement kommer senare att integreras i den uppspända tygväggen och ska därför också förses med en underkonstruktion för höjdkompensering. Därför sitter dosorna till strömabrytarna bakom tygväggen medan locket kan fästas på akustikväven utan tryck. Underkonstruktionen täcks sedan helt av väven och kommer inte att synas. Även här krävs att allt förbereds exakt.

4.3 Unterkonstruktion för bioduken

Som bioduk valde vi ett 16: 9-format, vilket innebär ett projektionsområde på 2,99 m x 1,68 m. Vi tänker också spänna fast bioduken med klämprofiler så att den kan integreras i den akustiska zygväggen i hemmabion. För optimal akustik tänker vi dessutom använda oss av plana ljudabsorbenter på projektionsväggen och bakom bioduken. För detta behöver vi också en lämplig underkonstruktion, som å ena sidan omfattar hela projektionsväggen och å andra sidan endast konturen av bioduken.

Man kan naturligtvis också använda en bioduk med en färdig aluminiumram eller en elektronisk projektorduk.

5. Montering av spännprofilerna

I nästa steg skruvas alla aixFOAM spännprofiler fast på underkonstruktionen. Här rekommenderar vi korta skruvar med plan skalle (t.ex. självborrande plåtskruvar med plan skalle med bricka Ø3,9x16 mm), eftersom de vilar bra mot profilen.

Här är det särskilt viktigt att man arbetar noggrant och ser till att profilerna ansluts så tätt som möjligt. Alla stora springor vid övergångarna eller i fogarna mellan spännprofilerna skulle i slutändan komma att skjuta ut igenom den uppspända väven. Därför kommer man inte ifrån att man måste geringsåga profilerna i hörnen.

Viktigt att tänka på: Väggprofilerna från AixFOAM hanterar utan problem tygbanor som kommer från två håll. Detta innebär att vi bara behöver en spännprofil på två väggsegment som ligger direkt intill varandra. Profilerna måste dock skäras till exakt så att tyget senare kan klämmas fast i profilen från båda sidor utan avbrott.

Eftersom utrymmet för fronthögtalarna också ska kläs med akustikväv – utan monterade ljudabsorbenter – skruvar vi även fast klämprofiler på dessa element längs ytterkanterna och avstår från regelstommen.

6. Montering av ljudabsorbenterna

När profilerna har fästs på hela underkonstruktionen är det dags att limma fasat aixFOAM ljuddämpare SH001 på väggen.

För att kunna fästa absorbentpanelerna exakt i segmenten i underkonstruktionen måste de skäras till. För tillskärningen använder vi oss av en vass mattkniv och en metallist. Sedan drar vi kniven utmed metalliste när vi skär till panelerna. Då får vi en rak och snygg skärkant. Som skärunderlag kan man använda ett skärbord eller en enkel träskiva. Den självhäftande beläggningen på baksidan av ljudabsorbenten ska peka nedåt när du skär till panelen, alltså direkt mot skärunderlaget.

Använd skärbeständiga skyddshandskar så att du inte skär dig.

När ljudabsorbenterna har skurits till ska de limmas fast i de förberedda väggsegmenten. Vi börjar med att endast dra av övre delen av skyddspapperet på baksidan av ljudabsorbenten. Därefter justerar vi in ljudabsorbenten i väggsegmentet så att den passar in där och trycker fast den fria limytan med händerna. Sedan drar vi långsamt ner skyddspapperet och trycker gradvis hela panelen mot väggen.

Att trycka fast ljudabsorbenten mot väggytan är ett måste för att den ska fixeras permanent – även om den verkar fästa redan. Ett jämnt kontakttryck kan uppnås mycket bra med en vanlig målarrulle.

Plana ljudabsorbenter limmas också fast i underkonstruktionen på projektionsväggen och bakom bioduken.

7. Uppspänning av akustikväven - sträcka väven

När allt förberedande arbete för väggväven är avslutat och ljudabsorbenterna har monterats kan vi redan nu uppleva en tydlig akustisk effekt i rummet.

Nu ska vi börja klä väggarna med akustikväv, vilket kommer att förbättra ljudabsorptionen ännu mer, särskilt inom diskantområdet.

För att väven ska kunna fästas och sträckas pressas den in i profilen med ett monteringsverktyg som ser ut som en spackelspade.

Monteringsverktyget från AixFOAM är ett nödvändigt specialverktyg som används för att spänna fast akustikväven. Vanliga spackelspadar åstadkommer inte den slutliga spänning av väven som krävs för att få upp väven på profilernas ytterkanter. Följden blir att tyget inte kan sträckas jämnt eller så kan det till och med skadas av den överdrivna kraftansträngningen. För optimalt resultat rekommenderar vi därför särskilt monteringsverktyget från aixFOAM.

Ju mer du övar kommer du att upptäcka hur viktigt det är att hålla monteringsverktyget med rätt grepp och låta det glida in i profilen i minsta möjliga vinkel, cirka 10 °. Placera monteringsverktyget som på videon nedan och rulla den över den rundade kanten. Så kan du montera tyget utan större ansträngning.

Eftersom uppspänning med "fel" teknik är mycket tröttande ju längre man håller på rekommenderar vi att du övar utan akustikväv några gånger. Då får du en känsla för arbetet och lär dig snabbt hur monteringsverktyget beter sig för att glida in i profilen. Efter detta går det mycket lättare att spänna upp väven samtidigt som risken för att akustikväven oavsiktligt ska komma till skada under uppspänningen inte är så stor längre.

Vi råder dig också att göra som vi gjorde, nämligen att börja med ett enkelt, rektangulärt väggsegment. Då lär du dig hur uppspänningstekniken fungerar. Så här går det till:

Vi börjar med att klippa till akustikväven med extra sömsmån (minst 2,5 cm, men helst 5 cm på varje sida) och så att det passar in i det aktuella väggsegmentet.

Sedan justerar vi in väven i profilerna och fäster den i mitten genom att vi pressar in den i profilen med monteringsverktyget. Här arbetar vi korsvis. Vi börjar alltså längst upp (1), fortsätter längst ner (2), sedan tar vi vänster (3) sida och sedan höger (4) sida.

I nästa steg fästes tyget i hörnen, också här i kors. Vi börjar i hörnet längst upp till höger (5) och fortsätter sedan att spänna väven längst ner (6) samt i hörnet längst upp till vänster (7). Allra sist spänns väven längst ner i höger hörne (8).

Till sist sträcks mellanrum växelvis i kors. Vi börjar överst (9), fortsätter längst ner (10) och sedan till vänster (11) för att avsluta på höger sida (12).

När du spänner väven slutgiltigt är det mycket möjligt att du måste lossa den något och spänna den igen så att den sitter ovanför ljudabsorbenterna utan att det bildas veck.

Det överflödiga tyget i kanten klipps nu försiktigt av med en vass sax, så att det blir en ca 5-10 mm lång tygflagga kvar. Vi är särskilt noga med att inte skada den sträckta ytan.

Den återstående tygremsan pressas nu in i profillisten med monteringsverktyget (se ovan) och försvinner där.

7.1 Klä dörrar, fönster och synliga ytterkanter med akustikväv

Som redan beskrivits i avsnitt 4.1 finns det ställen (fönster, dörrar, synliga ytterkanter) där det av estetiska skäl inte skadar att även klä in underkonstruktionen. I vår hemmabio beslutade vi oss till och med för att täcka alla ytterkanter på profilerna med akustikväv – men i slutändan är det naturligtvis en fråga om tycke och smak.

Under förberedelserna till det här projektet limmade vi fast en remsa akustikväv under reglarna och fäste det hela på underkonstruktionen (se punkt 4.1).

När vi skruvat fast spännprofilerna på underkonstruktionen och satt dit ljudabsorbenterna, viker vi nu väven utifrån och in över underkonstruktionen och profilen och trycker in den som vanligt i profilen med monteringsverktyget.

Därefter kan ytan täckas med väv enligt beskrivningen i föregående punkt.

Här ser vi resultatet av inklädnaden med akustikväv på synliga ytterkanter, dörrar och spännprofiler:

8. Tillverkning och montering av bioduken

Som redan nämnts i punkt 4.3 bestämde vi oss för en något mer sofistikerad skärmvariant i vår aixFOAM hemmabio, där skärmen är integrerad i väggväven. För det här ändamålet byggde vi en underkonstruktion både längs projektionsväggen och runt biodukens konturer, som vi fäste spännprofiler på och satte in ljudabsorbenter i.

Som sista steg tillverkar vi först den svarta ramen till bioduken och monterar den sedan på yttersidorna av projektionsväggen med spännprofilerna. Vi använder ett måttband för att bestämma tygets mått, klipper till sidorna efter måttet och syr ihop dem till en ram. Sedan spänns det svarta tyget fast med monteringsverktyget.

När den svarta bakgrunden har spänts fast monterar vi den vita duken, som ska bli bioduk, i ramen av spännprofiler genom att fästa den i klämlisterna med monteringsverktyget.

9. Skjutdörren

För att täcka den glasade ytterdörren under filmvisningen och mörklägga biografen ska vi installera en automatisk skjutdörr. När vi byggde gipsskivekonstruktionen (se punkt 3) gjorde vi i ordning ett utrymme som dörren ska försvinna i när den öppnas.

För att anpassa skjutdörren visuellt till vår hemmabio täcker vi den också med akustikväv. Under väven limmar vi fast de 1 cm tjocka ljudabsorbenterna SH001 MH. Eftersom ljudabsorberarna är lägre än spännprofilerna behöver vi inte någon underkonstrtuktion med reglar här. Eftersom skjutdörren är bredare än akustikväven är dörren uppdelad i två segment.

10. Golvet i hemmabion

När det gäller golvet i hemmabion bestämde vi oss för att använda en heltäckningsmatta liknande akustikmaterialet på väggarna. Under mattan lade vi den 2 cm tjocka ljudabsorbenten SH007 av akustikskum. Tack vare stegljudsisoleringen känns det som att gå på moln när man går över biografmattan. Gången längst bak i biografen förseddes med klinkers.

Eftersom det krävs specialverktyg och avancerad teknisk kunskap för att lägga mattan och klinkersen är det bättre att låta ett specialistföretag göra detta (t.ex. en golvläggare). Ljudabsorbenterna av kompositskum för stegljudsisolering finns naturligtvis i vår aixFOAM-butik på nätet.

Tungt skum för ljudisolering
Kompositskum för stegljudsisolering

Ljduabsorbent av kompositskum

Upptäck våra isoleringsskivor av kompositskum, perfekta för stom- och stegljudsisolering.
Till produkten

11. Biografridån – ett måste för hemmabiofans

Biografridån är ett oumbärligt inslag och hjärtat i hemmabion som garanterat ger rätt filmatmosfär. Den ska dras ifrån automatiskt när filmen börjar och dras för igen när filmen är slut, Vi sydde vår ridå av samma tyg som vi använde för att täcka väggar med. Ridån styrs med en motor.

12. Ridån

Välkommen till den färdiga aixFOAM-biografen på visning

I gipsväggskonstruktionen skapades olika fack i väggarna samt lådor för högtalare och ridån, inklusive belysning, på projektionsväggen. Taket i bakre dele av biorummet sänktes. Belysning, ventilation, ljudsystem och tekniken för skjutdörren samt bioridån installerades i väggar och tak. De synliga ytorna på väggarna samt taket och tekniktornet i mitten, som inte täcktes med akustikväv, målades. Väggsegmenten och högtalarlådorna förseddes med ljudabsorbenter och kläddes med akustikväv. På golvet lades stegljudisolering, heltäckningsmatta och klinkers. Bioduken monterades samt den akustikklädda skjutdörren.

Som sista steg placeras soffan i mitten framför bioduken och ridån hängs upp och sedan är det äntligen så dags: Filmen kan börja! Välkommen till aixFOAM hemmabio!

13. Nu är det din tur. Börja bygga din egen hemmabio med aixFOAM

Leker du också med tanken på att bygga en egen hemmabio? Sätt igång! I aixFOAM-butiken hittar du allt material du behöver för att bygga din drömbio. Gå på upptäcksfärd i vårt stora urval av ljudabsorbenter, akustikväv och tillbehör för hemmabiobehov. Våra specialister hjälper dig med kostnadsfri rådgivning när du planerar din hemmabio.

Optimalt ljud för hemmabio, hi-fi-studior eller musikrum
Optimal klang för hemmet

Ljudabsorbenter från aixFOAM förbättrar akustiken och bjuder på äkta glädje för öronen i hemmabion, i hifi-studion eller musikrummet.

Här hittar du ljudisolering, speciellutformad för hemmabion, musik- eller hi-fi-rummet. Här har vi också samlat bilder från våra kunder som inspirationskälla. aixFOAM ljudabsorbenter förbättrar rumsakustiken och garanterar en klar klang utan fladderekon, dån eller brummande.
Hitta rätt ljudskydd
Klicka här för att gå till toppen av inlägget!
Behöver du hjälp?
Kontakt för frågor

Ring eller mejla till oss. Med kostnadsfri rådgivning hjälper vi dig att hitta rätt lösning på dina akustikproblem.

+49 2403 / 83830 - 22
Måndag - fredag
kl. 08:00 - 17:00

sales@aixfoam.se
Dagligen kl. 00.00 – 24.00

aixFOAM Butik

Besök vår aixFOAM-butik och hitta din lämpliga ljudisolering: mindre buller och bättre akustik med ljudabsorbenter direkt från tillverkaren.

Hitta ljudisolering
Callcenter user-circle logout