Sök
aixFOAM och Basotect - två starka varumärken

aixFOAM och Basotect – två starka varumärken

Som experter på ljudisolering med över 60 års erfarenhet vet vi naturligtvis att valet av lämpliga ljudabsorbenter är komplext och påverkas av flera olika faktorer. Detta väcker naturligtvis många frågor som också diskuteras mycket i olika internetfora och på sociala medier.

En fråga som ofta återkommer är ”vad är skillnaden mellan aixFOAM och Basotect?“

Tyvärr är frågan felställd, vilket gör det nästan omöjligt att komma med ett entydigt svar. I den här artikeln ska vi förklara varför det förhåller sig så och vad man verkligen bör tänka på när man väljer ljudabsorbenter.

Som äpplen och päron...

Tillverkaren bakom varumärket aixFOAM® har långårig erfarenhet av att producera ljudabsorbenter av många olika slag och material. Basotect® å andra sidan är ett varumärke som står för ett mycket speciellt material som används för att tillverka ljudabsorbenter.

Att jämföra aixFOAM med Basotect är som att fråga vad skillnaden mellan Volkswagen och BMW 1-serien är, dvs. en specifik fordonsmodell. Det går inte att göra en direkt jämförförelse mellan dessa.

Hur kan man skilja på ljudabsorbenter av märket aixFOAM och andra ljudabsorbenter av märket Basotect?

Som redan nämnts erbjuder aixFOAM många ljudabsorbenter av olika material. Dessa material kan huvudsakligen delas upp i två undergrupper. Hit hör dels ljudabsorbenter av polyuretan (PUR-skum) och dels ljudabsorbenter av härdat akustikskum – Basotect hör för övrigt också till den sista gruppen.

Nubbigt skum i detalj
Polyeter, polyester, härdat akustikskum

Vad är skillnaden mellan de olika akustikskummen?

Läs mer om egenskaperna och skillnaderna mellan de olika akustikmaterialen som vi anänder i tillverkningen av ljudabsorbenter i aixFOAM kunskapsartikel.
Till artikeln

aixFOAM ljudabsorbenter av PUR-skum

Basprodukterna i aixFOAM-serien "Classic Line" samt aixFOAM noppskum eller den populära aixFOAM-ljudabsorbenten med slät yta kan tillverkas av polyeter eller polyester, dvs av PUR-skum, beroende på önskade färg- och brandskyddsegenskaper. Alla har den karakteristiskt "glittrande", öppna porstrukturen, är relativt elastiska och finns i standardfärgerna antracit, ljusgrått, orange, hallonrött eller med en yta av akustikfilt. De är rejälare och inte så känsliga för smuts som härdade ljudabsorbenter. De är tillförlitliga när det gäller ljudabsorption och finns i upp till brandskyddsklass B2 enligt DIN 4102 tack vare olika brandskyddstillsatser.

aixFOAM ljudabsorbenter av härdat akustikskum och Basotect

I våra serier Architect Line och Engineer Line finns det också ljudabsorbenter tillverkade av härdat akustikskum, till exempel härdade ljuddämpare med en plan yta eller härdat noppskum. Ljudabsorbenter tillverkade av detta material har en mycket homogen, finporig yta och finns i färgerna vitgrått och/eller mörkgrått. aixFOAM-ljudabsorbenter tillverkade av härdat akustikskum är särskilt lätta, har högre ljudabsorptionsvärden än PUR-skumprodukterna och är jämförbara med vanliga ljudabsorbenter av märket Basotect.

Om du uppskattar fördelarna med materialet i härdade ljudabsorbenter, men vill förlita dig på beprövad kvalitet och erfarenhet, då är aixFOAM-absorbenterna i Architect-/Engineer Line det perfekta valet.

Kvalitet är nyckeln.

Se alltid till att dina ljudabsorbenter är av hög kvalitet Om fel uppstår i tillverkningsprocessen är till och med det "bästa" materialet inte till någon nytta. Därför har vi på aixFOAM kontinuerligt optimerat tillverkningsprocesserna under årens lopp så att vi alltid kan erbjuda högkvalitativa akustikelement i testad och certifierad kvalitet.

Oavsett om du i slutändan väljer en ljudabsorbent av PUR-skum eller härdat akustikskum från aixFOAM eller en helt annan produkt av märket Basotect, så gäller det att varje material har sina individuella styrkor och fördelar. Därför är det bäst att inte ställa frågan om vilket material som är bättre än det andra, utan vilket material som passar ditt akustikprojekt bäst.

Välj dina ljudabsorbenter så att de uppfyller dina behov och andra krav, till exempel krav på brandskydd enligt brandskyddsbestämmelserna. På detta sätt undviker du onödigt höga kostnader och dåliga köp som bara irriterar.

På textsidorna till våra aixFOAM-absorbenter har vi sammanställt de viktigaste egenskaperna för respektive produkt. Om du vill vara på den säkra sidan när du väljer ljudabsorbent kan du ta del av vår kostnadsfria rådgivning om rumsakustik – den är inte bindande. Våra aixFOAM-expert hjälper dig att hitta ljudabsorbenter som passar dina behov.

Faktaruta

Det går helt enkelt inte att jämföra aixFOAM och Basotect med varandra eftersom aixFOAM är ett tillverkningsföretag som producerar många olika ljudabsorbenter från olika material medan Basotect är ett varumärke för ett speciellt material för tillverkning av ljudabsorbenter.

PUR-skum för akustikelement eller härdat akustikskum

Generellt sett kan ljudabsorbenter tillverkas av polyuretan (PUR) eller av hädat akustikskum, som också omfattar Basotect. Båda materialtyperna har sina fördelar och styrkor och bör användas efter det individuella behovet.

Kvalitetsmaterial och beprövad teknik

Om du uppskattar Basotect som material men inte vill avstå från beprövad tillverkningskvalitet från aixFOA,M då är aixFOAM ljudabsorbenter av härdplast det bästa valet. Du hittar produkterna i Architect Line eller Engineer Line i aixFOAM-butiken.

Behöver du hjälp?
Kontakt för frågor

Ring eller mejla till oss. Med kostnadsfri rådgivning hjälper vi dig att hitta rätt lösning på dina akustikproblem.

+49 2403 / 83830 - 22
Måndag - fredag
kl. 08:00 - 17:00

sales@aixfoam.se
Dagligen kl. 00.00 – 24.00

aixFOAM Butik

Besök vår aixFOAM-butik och hitta din lämpliga ljudisolering: mindre buller och bättre akustik med ljudabsorbenter direkt från tillverkaren.

Hitta ljudisolering
Callcenter user-circle logout