Sök
Buller i hemmet - aixFOAM-ljudabsorbenter garanterar lugn och ro

Ljudisolering av fönster i efterhand

I takt med att bullernivån ökar, särskilt i större städer, blir miljöbullret en belastning för invånarna. Stigande invånarantal och tillhörande växande fordonsdensitet är faktorer som gör att bakgrundsljudet stadigt ökar. Medan väggar och tak i nya och renoverade byggnader vanligtvis är tillförlitligt isolerade mot ljud och har moderna ljudisolerade fönster, har gamla hus fortfarande ofta föråldrade fönster och tunna väggar. För att minska buller på ett effektivt sätt och skapa mer lugn och ro i vardagen är det nödvändigt med ljudisolering i efterhand.

Fönster är ljudledande

Ljudisolering av fönster är en speciell utmaning i samband med ljudisolering av byggnader. På grund av sin natur blir de lätt ljudbroar. Det innebär att så snart luftburet ljud från t.ex. gatan träffar ett fönster omvandlas det till stomljud och börjar vibrera. Om det fortfarande finns en styv anslutning till murverket överför fönstret ljudet direkt till byggnaden. Där förökar sig ljudet och vandrar genom väggar och tak för att till slut omvandlas till luftburet ljud igen. Resultatet blir att ljudvågor kommer in i byggnaden och kan uppfattas som störande där.

Ljudisolerade specialfönster garanterar lugn och ro

Naturligtvis är det enklast att använda ljudisolerade fönster när man renoverar byggnader. Sådana fönster består vanligtvis av flera glas i olika tjocklek. Detta får glasen att vibrera olika och minskar ljudet. Men mellanrummen används också för att frikoppla ljudet genom att man fyller dem med mjuka kompositmaterial. Dessutom förekommer det ofta mellanliggande skikt i fönstret, t.ex. av ljudisolerande PVB-folie (bullerskyddsfolie). Nackdelen är att ljudisolerade fönster på grund av sin speciella natur och bearbetning är relativt dyra.

Hur fungerar det att ljudisolera fönster i efterhand?

Om man inte uppnår önskad effekt genom att vidta åtgärder för ljudisolering, som t.ex. att installera en utvändig rullgardin, kan fönstret ljudisoleras på olika sätt. Här måste man emellertid bestämma sig för om fönstrets funktioner ska bibehållas eller inte. Vill man ha solljus och kunna öppna och stänga fönstret även i fortsättningen?

Permanent eller mobil ljudisolering i fönsterområdet?

Kan man avstå fönstrets funktioner i vardagen utgör en permanent ljudisolering med ljudabsorbenter ett alternativ. Ska fönsterfunktionerna i största möjliga utsträckning bibehållas och fönstret endast ljudisoleras vid vissa tider, t.ex. på natten, rekommenderas en mobil ljudisolering som kan avlägsnas vid behov.

För effektiv ljudisolering av ett fönster rekommenderar vi plana ljudabsorbenter med största möjliga materialtjocklek, t.ex. vår designabsorbator SH006 med lättskött filtyta i 8 cm materialtjocklek.

Rektangulära akustikabsorbenter med filtyta i olika färger
Design akustikabsorbent fyrkant

Ljudabsorbent i olika ytfärger

Upptäck FELT med elegant filtyta – en av våra mest populära ljudabsorbenter för bostäder och alla inredningsmiljöer.
Till produkten

Bygg din egen ljudisolering i fönstret – Så här går det till!

Nedan följer en kort instruktion till hur man ljudisolerar ett fönster med vår ljudabsorbent FLET i 8 cm materialtjocklek

Steg 1: Fönstrets karminnemått mätes

För att säkerställa att ljudisoleringen som du ska tillverka har rätt storlek senare måste du först bestämma de exakta måtten på fönstret. Dra sedan av minst 2 cm på höjden och på bredden, så att du utan problem kan placera ljudisoleringen senare i fönstret. (t.ex. fönsterbredd: 88,5 cm, 2 cm= 86,5 cm/ fönsterhöjd: 101 cm, 2 cm= 99 cm)

Steg 2: Träskiva med tätningstejp

Som bas för ljudabsorbenterna behöver du en enkel träskiva och gummitätningstejp (finns på alla byggvaruhus). För att förhindra att stomljud överförs från fönstret till det mobila bullerskyddet bör det frikopplas från omgivande komponenter. Fäst därför gummitätningsbandet längs kanterna på träskivan.

Steg 3: Montera ljudabsorbenterna

Nu kan du skära till ljudabsorbenterna till en tjocklek på 8 cm och limma fast dem på träskivan. Akustikskum kan vanligtvis bearbetas med vanliga hushållsverktyg, t.ex. med en elektrisk kökskniv eller en mattkniv. Våra självhäftande aixFOAM ljudabsorbenter är särskilt lämpliga för detta eftersom du inte behöver något extra lim för monteringen.

Steg 4: Handtag på baksidan

För en mobil ljudisolering, som kan tas bort när som helst, kan det vara praktiskt att ha handtag när den ska lossas. Handtagen monteras enkelt och smidigt på baksidan av träskivan Sådna handtag brukar finnas i byggfackhandeln.

Steg 5: Installera ljudisoleringen

Nu kan du placera ljudisoleringen i fönstret, men läs först information nedan.

Viktig information vid eftermontering av ljudisolering i fönstret

Vid eftermontering av ljudisolering i fönster är det viktigt att notera i vilken riktning bullerisolering ska ske. Vill du hindra buller från att tränga in i byggnaden eller vill du undvika att buller tränger ut ur byggnaden?

Sidan med ljudabsorbenterna ska alltid peka i ljudkällans riktning.

  • 1. Ljudisolering utifrån och in

    Om du vill isolera buller från gatan bör ljudabsorbenten peka i riktning mot fönstret, alltså mot gatan.

  • 2. Ljudisolering från inifrån och ut

    Vill du däremot till exempel hindra musik från övningsrummet att tränga ut på gatan, bör ljudabsorbenterna riktas bort från fönstret och in mot rummet. I detta fall kan man naturligtvis inte fästa några handtag på baksidan av bullerskyddet till den mobila ljudisoleringen. Som alternativ kan du exempelvis fästa tygslingor på baksidan, som du sedan kan hänga över ljudisoleringen så att du kan ta bort den vid behov.

Ljudabsorbenter från tillverkaren ger mer lugn och ro

Om du har några frågor eller behöver hjälp med att ljudisolera dina fönster är du alltid välkommen att kontakta oss på aixFOAM. Som tillverkare av högkvalitativt akustikskum med över 60 års erfarenhet har vi en gedigen kunskap om buller och ljudisolering. Vi kan ge dig råd och hjälpa dig att välja ljudskydd som passar dina behov – så att du kan njuta av lugn och ro där du behöver det. Besök oss direkt i vår butik på nätet eller ring oss på vår servicelinje.

Faktaruta

Fönster utgör en speciell utmaning när det gäller ljudisolering av byggnader. På grund av sin beskaffenhet blir de lätt ljudledande och överför buller till byggnader.

Permanent eller mobil ljudisolering av fönster

Ljudisoleringsprodukter av akustikskum ger effektiv ljudisolering och kan installeras både permanent och mobilt. Det gör att du kan ljudisolera ditt hem efter behov och lokala förhållanden.

aixFOAM ger mer lugn och ro

Hos oss hittar du rätt lösning för eftermontering av ljudisolering i dina fönster. Med våra högkvalitativa akustikskum hjälper vi dig att hitta lugnet – - var du än önskar.

Behöver du hjälp?
Kontakt för frågor

Ring eller mejla till oss. Med kostnadsfri rådgivning hjälper vi dig att hitta rätt lösning på dina akustikproblem.

+49 2403 / 83830 - 22
Måndag - fredag
kl. 08:00 - 17:00

sales@aixfoam.se
Dagligen kl. 00.00 – 24.00

aixFOAM Butik

Besök vår aixFOAM-butik och hitta din lämpliga ljudisolering: mindre buller och bättre akustik med ljudabsorbenter direkt från tillverkaren.

Hitta ljudisolering
Callcenter user-circle logout