Sök
Konto

Att bygga en akustikpanel - vårt samarbete med Harres Trähantverk

Varje dag hjälper vi kunder med individuella koncept för ljudisolering och ljudabsorbenter för att förbättra akustiken hos dem. För det mesta handlar det om att välja lämplig ljudisolering för kundernas olika krav med utgångspunkt från våra befintliga produkter. Naturligtvis får vi också intressanta förfrågningar från professionella hantverkare och hobbyhantverkare som vill förverkliga sina egna lösningar för att ljudisolera rum med hjälp av våra material.

En sådan förfrågan kom förra året från Graz i Österrike. Trähantverkaren, formgivaren och musikälskaren Sergej Harres ville bygga akustikpaneler till sitt vardagsrum i sitt senaste projekt för att kunna njuta ordentligt av klangen i sin musikanläggning. Efter att Sergej hade beskrivit sitt projekt mer detaljerat för oss blev vi snabbt entusiastiska över hans enkla men geniala koncept och kom överens om ett samarbete.

Akustikpanelen växer fram steg för steg

Först planerade Sergej att bygga flera ramar - naturligtvis av sitt favoritmaterial trä. Han använde då geringsågad plywood som han först limmade ihop.

Efter att ha slipat, betat och oljat ramarna använde han våra ljudabsorbenter och akustikmaterial. Sergej valde vår platta, 8 cm tjocka ljudabsorbent FLAT som akustikelement i ramarna. Materialtjockleken garanterar att panelerna levererar en klar klang i alla frekvensområden. För att det skulle bli snyggt och ombonat ville Sergej täcka panelerna med vår ljuddämpande väv aixFOAM. Han valde väv i färgerna bordeaux och krämvitt som passade till det mörka träet. Först klippte han till den ljuddämpande väven och lade det över ramarna. Eftersom ramarna var exakt tillsågade kunde han utan vidare klämma fast ljudisoleringsmattorna i ramarna. Både väven och isoleringsmaterialet kunde fixeras utan ytterligare infästning.

Resultatet blev inte bara flexibla akustikpaneler med utmärkta akustiska egenskaper. Det högkvalitativa utseende imponerade också. Eftersom den ljuddämpande väven inte syddes fast på panelerna kan den vid behov tvättas eller bytas ut.

Vi är mycket imponerade av projektresultatet och tackar Sergej för hans inspirerande och kreativa idé att använda våra ljudabsorbenter och akustikmaterial för att bygga sin akustikpanel. Vi är övertygade om att detta går att göra om.

aixFOAM Ljudabsorbenter för konstruktion av en akustikram av trä
aixFOAM Ljudisoleringsmattor FLAT och akustikväv (SOFTTOUCH) för att bygga en väggpanel
En hemmagjord akustikram av trä
Närbild: Ljudisolering i en fin träram
Träram med akustikväv i olika färger
Akustiska väggpaneler i olika färger på väggen
Akustikramar i olika färger på väggen

Logo Holzhandwerk Harres
Vem är egentligen Sergej Harres?
Portrait Sergej Harres

Sergej Harres är trähantverkare, formgivare och musikälskare bosatt i Graz, Österrike. Med stor kärlek till detaljerna skapar han unika original - oavsett om det gäller möbler, designföremål eller hi-fi-komponenter.

Harres Trähantverk Instagram
Bygg din egen akustikpanel - med ljudabsorbenter och akustikmaterial från aixFOAM

Med hjälp av en plywoodram och vår ljudabsorbent FLAT och aixFOAM-väven skapas en mycket effektiv akustikpanel.

Akustikplattor med plan yta FLAT
Till produkten

Upptäck vår klassiker mot ljud!

Vår mycket effektiva grundmodell för ljudisolering och ljuddämpning

Köp nu

Gillar du färg?

Här hittar du vår populära bredbandsabsorbent i 20 spännande färger.

Köp nu
Callcenter